ΧΡΟΥΣΣΑ

Τα Χρούσσα είναι αναμφισβήτητα το πιο όμορφο χωριό της ενδοχώρας. Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη. Με εντυπωσιακές επαύλεις, ένδοξα απομεινάρια του παρελθόντος, πνιγμένες στο πράσινο, με κιόσκια, πηγάδια και πολυεπίπεδους κήπους. Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα στα πεύκα της πλαγιάς. Στο κέντρο του οικισμού θα δείτε την ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας, τον Άγιο Σπυρίδωνα, και την Λέσχη των Παραθεριστών.
Μια προσπάθεια αναβίωσης έχει ξεκινήσει σιγά σιγά, για να επαναφέρει την παλιά ομορφιά του χωριού. Στο λόφο πριν από τα Χρούσσα στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται η καθολική εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης. Χρονολογείται από το 1890 και είναι ο τόπος όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα. Κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνεται πλήθος πιστών οι οποίοι παρακολουθούν την υπαίθρια θεία λειτουργία. Κατεβαίνοντας προς το κέντρο του χωριού δεξιά μας βρίσκεται η περδίκη μια όμορφη γειτονιά του χωριού. Ευθεία μπροστά μας, ο δρόμος που οδηγεί στο γερούσι (σχεδόν στην κορυφή) και από εκεί στα Άδιατα, και στον Βήσσα.
Στα Χρούσσα βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, που κάθε καλοκαίρι σφύζουν από ζωή! Το χωριό ανίκει διοικητικά στον Δήμο Άνω Σύρου