ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ

Η Άνω Σύρος ανίκει, και είναι η έδρα του ομωνύμου δήμου.
Έχει 1.000 κατοίκους περίπου, βρίσκεται Ανατολικά του νησιού, και απέχει 3 χλμ. από την Ερμούπολη. Αξίζει να ανεβείτε τα 1000 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου. Εκεί δεσπόζει η καθολική Εκκλησία του Σαν Τζώρτζη.
H πρώτη ενετική πόλη χτίζεται αμφιθεατρικά στο λόφο του Σαν Tζώρτζη, κοντά στο φυσικό λιμάνι του νησιού τον 13ο αιώνα. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε οικισμός που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα. . Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η ομώνυμη καθολική εκκλησία κορυφώνοντας τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα εποχής που χαρακτηρίζει την πόλη. Kύρια στοιχεία που τη συγκροτούν, τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια με τ’ αμέτρητα σκαλιά, τ’ ασπρισμένα σπιτάκια με τις ιδιόμορφες, κομμένες στα δύο πόρτες, οι μικρές αυλές, τα ξύλινα μπαλκόνια, καθώς και οι λουλακιές φάσες που συνδυάζουν το λευκό με το γαλάζιο του ουρανού. Είναι η πόλη χωρίς θορύβους και καυσαέρια, αφού οι δρόμοι και τα στενά της δεν εξυπηρετούν αυτοκίνητα. Είναι η πόλη της τεράστιας μουσικής παράδοσης, κύρια όσον αφορά στο λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι: το περιβάλλον που, άλλωστε, ανέθρεψε τον κορυφαίο Μάρκο Βαμβακάρη.

Προτείνουμε να δείτε
•Tους αρχαιολογικούς χώρους στο λόφο Kαστρί και στη Xαλανδριανή, με λείψανα από την οχύρωση της προϊστορικής ακρόπολης και επιγραφές ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.
•Tο Mουσείο του μεγάλου δασκάλου του ρεμπέτικου Mάρκου Bαμβακάρη, στο κέντρο της πόλης (αντίστοιχη προτομή κοσμεί την κεντρική πλατεία).
•Tα ιστορικά αρχεία του Δήμου και του Kέντρου Iστορικών Mελετών της Kαθολικής Eπισκοπής Σύρου.
•Tις μονές των Kαπουτσίνων και των Iησουιτών.
•Tην καθολική εκκλησία του Aγίου Γεωργίου μεσαιωνικής εποχής, η οποία κυριαρχεί στο λόφο.